Het verschil tussen hypotone, isotone en hypertone sportdranken

Je hebt er vast al van gehoord: hypotone, isotone en hypertone sportdranken. Maar weet je ook wat het betekent en wanneer je welk drankje nodig hebt?

Ontdek meer

Laten we eerst beginnen bij het begin

Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Wanneer je sport begin je te transpireren. Je lichaam verliest vocht. Dat vochtverlies mag niet te groot worden, bij een 2% vochtverlies ontstaan er al negatieve effecten op jouw sportprestatie: spierkrampen, maag- en darmklachten en vermoeidheid. Dat vochtverlies dien je opnieuw aan te vullen door te drinken. Logisch. Je kan water drinken of kiezen voor een sportdrank. Een sportdrank levert naast het aanvullen van het benodigde vocht ook koolhydraten. En die leveren energie aan je lichaam om te sporten.

Hypertoon vs hypotoon vs isotoon

Het verschil tussen de 3 type sportdranken zit in de osmolariteit. Dit geeft de concentratie van deeltjes (zoals koolhydraten en mineralen) in de sportdrank aan, ook wel de deeltjesdichtheid genoemd. Een hoge osmolariteit betekent dat er veel deeltjes aanwezig zijn in de sportdrank en dit heeft een effect op de opnamesnelheid van de sportdrank. Een sportdrank met een lage osmolariteit wordt sneller opgenomen door je lichaam dan een sportdrank met een hoge osmolariteit.

HYPERTONE SPORTDRANK

Een hypertone drank, zoals AA Drink High Energy, heeft een hoge osmolariteit. We spreken van hypertoon als de sportdrank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat.

Isotone sportdrank

Een isotone sportdrank heeft ongeveer een gelijke concentratie deeltjes (osmolariteit) als het lichaamsvocht. Een isotone sportdrank, zoals Iso-lemon of Isotoon, bevat gemiddeld 4-8 gram koolhydraten per 100ml. Doordat de osmolariteit ongeveer gelijk is aan het lichaamsvocht wordt een isotone sportdrank snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

HYPOTONE SPORTDRINK

Een hypotone sportdrank, zoals AA Drink Hydration Zero, heeft een lagere osmolariteit dan het eigen lichaamsvocht. Gemiddeld bevat een hypotone sportdrank minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml. Het voordeel hiervan is dat een hypotone sportdrank zeer snel wordt opgenomen door je lichaam. Het voordeel hiervan is dat je lichaam snel kan worden voorzien van de benodigde hoeveelheid vocht, koolhydraten en eventueel mineralen. Daarom is het een ideale dorstlesser die je op elk moment van de dag kan drinken.

Voordelen

DE VOORDELEN VAN AA DRINK HIGH ENERGY ALS HYPERTONE SPORTDRANK

AA Drink High Energy is zeer geschikt om de koolhydraatvoorraden (of de glycogeenvoorraad) voorafgaand een langdurige inspanning aan te vullen. Of omgekeerd, om na een langdurige inspanning jouw verloren energie in de spieren terug op peil te brengen. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt minder snel opgenomen door het lichaam. Daarom is het belangrijk om AA Drink High Energy minstens 1 uur voor je inspanning te drinken.

DE VOORDELEN VAN AA DRINK ISOTONE EN ISO-LEMON ALS ISOTONE SPORTDRANK

AA Drink Isotone en AA Drink Iso-lemon zijn speciaal ontwikkeld om te gebruiken tijdens het sporten. Zeker als je langer dan een uur sport. Na 1,5 tot 2 uur raakt je energievoorraad op. Je lichaam schakelt dan over op verbranding van vet en/of spiereiwit. Daardoor heb je minder kracht. Het is belangrijk om dat moment te voorkomen en tijdens het sporten je energievoorraad op peil te houden door meer koolhydraten op te nemen via AA Drink Iso-lemon of AA Drink Isotone. Ze bevatten veel vocht en koolhydraten en zullen je sportprestaties aanzienlijk verbeteren.

DE VOORDELEN VAN AA DRINK HYDRATION ALS HYPOTONE SPORTDRANK

AA Drink Hydration heeft een lagere osmolariteit dan het eigen lichaamsvocht. Het voordeel hiervan is dat AA Drink Hydration zeer snel wordt opgenomen door je lichaam. Dat maakt hem de ideale dorstlesser. AA Drink Hydration is speciaal ontwikkeld voor sporters die behoefte hebben aan een hydraterende hypotone dorstlesser zonder suiker.

Samengevat

HYPERTOON
AA DRINK
HIGH ENERGY
DOEL
Vult je energieniveau aan voor of na een lange inspanning.
ISOTOON
AA DRINK
ISO-LEMON & ISOTONE
Doel
Vult je verloren vocht snel aan samen met extra zouten en mineralen. 
HYPOTOON
AA DRINK
HYDRATION zero
DOEL
Dorstlesser zonder suiker.
Top